070 - 360 34 43 Overstapservice Schademelding Inloggen

VvE wetgeving, verplichtingen en regels

Voorkom boetes en andere onaangename verrassingen

Voor elke VvE in Nederland gelden wetten, plichten en regels. De meeste wetten hebben betrekking op het verenigingsrecht en het appartementsrecht. Ontdek waar je op moet letten en laat je door ons adviseren.

VvE wetgeving volgens het Burgerlijk Wetboek

Volgens de wet, die is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, bezitten alle eigenaren een gelijk deel van het gebouw. Met een splitsingsakte door de notaris kun je dit samen anders inrichten, wat gevolgen heeft voor de VvE bijdrage per eigenaar. Een splitsingsreglement is daarbij verplicht. Daarin staan onder meer de rechten en plichten voor alle appartementseigenaars.

Overige VvE wetgeving heeft betrekking op het aanbrengen van veranderingen in het eigen appartement en op het verhuren ervan aan iemand anders.

Verplichtingen VvE: wat wel en wat niet?

Zodra een gebouw gesplitst wordt (in meerdere woningen), is een Vereniging van Eigenaren verplicht. Als eigenaar van een appartement word je automatisch lid van de VvE en ben je verplicht om bij te dragen in de servicekosten. Sinds juni 2018 geldt daarbij ook een verplichte minimale reservering in het reservefonds elk jaar. Ook bestaan er twee verplichte verzekeringen: de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Niet verplicht, maar wel nuttig is een huishoudelijk reglement met regels voor alle eigenaren. Ook een meerjarenonderhoudsplan is niet verplicht, maar wel verplicht is een minimale reservering voor groot onderhoud. Je kunt er in plaats van een MJOP ook voor kiezen om jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw te reserveren. Verder zijn er verzekeringen voor VvE’s die niet verplicht zijn, zoals een glasverzekering of rechtsbijstandverzekering.

Vragen over wetgeving, verplichtingen en regels voor VvE?

Conflicten en problemen voorkomen. Dat vinden wij totaal normaal. Wil je meer informatie over de wetten, eisen en regels voor de VvE?

Neem contact op

Stel je vraag aan Totaal VvE Beheer Den Haag e.o.

Aanhef *

Direct contact

Voor al je VvE vragen kan je bij ons terecht. Makkelijk contact, goed geholpen. Totaal normaal.

070 - 360 34 43 Offerte aanvragen

Corona-protocol Totaal VvE Beheer Den Haag e.o.

Totaal VvE Beheer Den Haag e.o. hanteert voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus.

Meer informatie

All-in VvE beheer. Totaal normaal.
070 - 360 34 43 Contact